Premis

POL·LEN EDICIONS pensament crític i ecoedició

Si mai heu entrat a l’Espai Contrabandos i us heu deixat seduir pels seus llibres, olorant les seves pàgines, haureu notat la seva presència. Dins d’aquest bosc literari del carrer Junta de comerç número 20, entre fulles i colors, la trobareu. És Pol.len Edicions, una editorial cooperativa i independent, que practica “la pol·linització, és a dir, com si fóssim abelles, transportem idees de les autores a les lectores, que alhora són autores i així successivament”.

Pol·len edicions sccl publiquen llibres de pensament crític de tots els gèneres. Les seves principals col·leccions són L’Observatori, D-fracciones, Producció Neta, Edicions especials i De l’ull al dit. Però no només això, a Pol.len Edicions també “tenen en compte el medi ambient perquè els fem a partir de l’ecoedició: és a dir, amb pràctiques que minimitzen l’impacte ambiental dels llibres”.

La cooperativa va néixer el 2014; ara bé, “l’origen del segell editorial es remunta a l’existència de la impremta verda El Tinter, a Horta, una impremta que desenvolupava pràctiques d’ecoedició des del 2000. El 2011, la impremta impulsa la creació d’un segell editorial com a laboratori de les pràctiques mediambientals”.

L’equip que conforma l’editorial es defineixen com activistes culturals que gaudeixen de la feina que fan: “Els sabers que tenim provenen de les nostres experiències en molts àmbits i a partir de coneixences molt poc formals (activismes, acadèmia, periodisme)”. Totes les persones de l’equip es van implicar “partir de la idea que volíem contribuir a transformar el món en què vivim.”

I per aconseguir aquest objectiu tant ambiciós i necessari, des de Pol.len es proposen “difondre idees de pensament crític per contribuir a repensar el sistema capitalista en el qual vivim”. I com ho fan? Doncs “a partir de llibres amb contingut que pol·linitzi i ajudi a fer circular les idees”. Però no només cuiden l’ànima del llibre, sinó també el seu continent, el llibre en sí com a producte, perquè “sigui respectuós amb el medi ambient”.

I des d’aquesta mirada tant ecofeminista, els volem preguntar si veuen diferències entre la literatura escrita per homes, per dones, o per persones del col·lectiu LGTBI. I també opinen que sí, que hi ha diferències en tant que “les vivències són diferents”. I “cada persona escriu a partir de les experiències que l’atrevessen (per gènere, classe, color de pell, origen, religió, etc.)”. Doncs totes les persones tenim una mirada diferent i les coses que ens passen sovint tenen a veure amb altres eixos socials que s’encreuen a la nostra vida. I és que “allò personal és polític”, com apuntaven les feministes del anys 70.

Dins la creació literària femenina, ens recomanen Descobrint el cos, sembrant paraules (Pol·len, Migjorn 2018) un conte exquisit escrit per Montse Catalán i il·lustrat per Aina Sallés que “ens ajuda a posar paraules als llocs dels cos que no sempre s’anomenen o que es citen amb eufemismes i tabús”. És un llibre que “amb senzillesa acompanya adults i criatures en la descoberta del propi cos i en la seva sexualitat”. L’equip de Pol.len creu que “fan falta llibres valents i alhora tranquils, llibres que ens ajudin a conèixer-nos i a relacionar-nos amb naturalitat, fent visible el que el patriarcat sovint amaga”.

I per finalitzar la nostra trobada, aconsellen a les participants del Premi de Relats Curts que “gaudeixen amb el que fan i que ofereixin els seus treballs a altres persones dels seus entorns perquè els hi comentin, els acompanyin, els ajudin” . Perquè “escriure no ha de ser només un acte en solitari, sinó que pot ser una experiència compartida, de diàleg i aprenentatge mutu”.

Així que moltes gràcies a Pol.len edicions per les vostres ensenyances i ens continuem pol.linitzant per les xarxes socials a:

Twitter: https://twitter.com/pol_lenedicions

Facebook: https://www.facebook.com/pollenedicions.editorial

Instagram: https://www.instagram.com/pollen_edicions

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *