Premis

ARRIBA LA 17a EDICIÓ

Es convoca la 17a edició de Relats en Femení, Premi de Relats Curts.

El Centre Cívic Sagrada Família i la Biblioteca Sagrada Família–Josep M. Ainaud de Lasarte presentem aquest espai de reflexió, creativitat i expressió literària, on les dones tenen el protagonisme central com a escriptores i participants del Premi.

A partir del 14 de novembre totes les dones majors de 16 anys podeu presentar els vostres relats, en català o castellà i amb temàtica lliure. Podeu consultar les bases.

Al voltant del Premi proposem diverses activitats dirigides a tots els públics. Activitats culturals que tenen com a fil conductor la literatura: exposicions i mostres, el ja clàssic taller i mostra de Slam Poetry i noves activitats com el Microconcurs del qual us informarem aviat… Podreu seguir les novetats i totes les notícies en aquest bloc.

Cada any creixem en activitats, participants i fans del Premi. Recordem el lliurament de premis de l’edició anterior amb una sala d’actes plena de gom a gom, joves i adults, homes i dones, celebrant els relats premiats i un guardó literari per escriptores.

Sí, escriptores. I per què són elles les protagonistes? I com a resposta us recomanem la lectura d’un informe realitzat per l’Observatori Cultural de Gènere amb la col·laboració de l’AELC (Associació d’Escriptors en Llengua Catalana) i de la ILC (Institució de les Lletres Catalanes) que porta per títol “El gènere als nostres premis literaris” i on es constata una presència molt superior d’homes en els palmarès literaris i una falta aclaparadora de paritat entre homes i dones, tant a nivell de premiats, com de la constitució de jurat i la quasi inexistència de premis amb noms de dona.

L’Observatori Cultural de Gènere analitza una mostra de 15 anys (del 2000 al 2014) i un total 70 premis literaris: 3 premis de literatura, 28 de narrativa per adults, 11 de narrativa infantil i juvenil, 16 de poesia, 4 de teatre i 8 d’assaig i apareixen aquests resultats:

percentatge-per-generes-literaris

“Mentre la percepció de molta gent és que les dones participen amb normalitat en el món literari, aquestes xifres demostren que no és ni de bon tros així i, en aquest sentit, 70 premis són una mostra força àmplia: les dones estan clarament infrarepresentades en els palmaresos dels premis literaris i hi ha gèneres en què la minoria és molt palesa i força preocupant” (Font: “El gènere als nostres premis literaris”)

Des del Centre Cultural Sagrada Família volem potenciar i fer visible la narrativa curta escrita per dones, un guardó literari per a dones amb un jurat femení. Volem aportar el nostre granet de sorra en la construcció d’un panorama cultural més plural i més paritari oferint un cicle d’activitats culturals atractives per a tots els públics, creadors i creadores, lectors i lectores.

relats20172ok

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *