Les activitats paral·leles del Premi
Com una bola de neu imparable que a mesura que baixa es fa més gran, el Premi Relats Curts en Femení va anar adquirint complicitats i elements que any rere any el farien més complet.
L’experiència de tota una dècada per part del Centre Cívic i l’energia i motivació d’un equip molt heterogeni per part de la Biblioteca (2009) van transformar el projecte en alguna cosa més que un concurs literari.
Durant els deu anys següents es van muntar exposicions vinculades a l’esdeveniment, com la de Ximena Pérez Grobet sota el seu segell editorial Nowhereman Press (2014); les comissariades per Maria Pujol “El llibre en femení” (2015) i “Llibre d’artista i obra gràfica” (2016), o les concebudes i dissenyades pel col·lectiu Espai Brut: “Anònimes” (2020), “Plegades” (2021) i “Límits” (2022).
També es van començar a oferir tallers d’escriptura a les instal·lacions de la biblioteca, així com monogràfics de slam poetry per estimular la creació en clau de poesia performativa i donar recursos formatius a les interessades.
El 2017, a més, es va crear aquest bloc, des d’on avui encara us parlem, fet que va incentivar la interacció amb les nostres seguidores més fidels a través de propostes divertides, com ara microrelats. També ens va servir per recomanar lectures i exposicions o homenatjar figures que ens apassionaven: Caterina Albert, Flora Tristan, Montserrat Roig, Glória Anzaldúa, Margarida Xirgu, el col·lectiu Pussy Riot, Hao Jingfang, Carme Karr, etc.
Una altra iniciativa que es convertiria en un clàssic del premi van ser les instal·lacions artístiques al vestíbul de l’edifici: missatges distribuïts de manera escultòrica o tenint en compte l’espai, que sovint van néixer del “per amor a l’art” de certs components de l’equip que amb grans idees, poc temps i escassetat de recursos materials van crear i encara creen veritables obres mestres.
I així és com hem arribat als vint-i-cinc anys!