Qüotidianament ens enfrontem als tuits, les frases curtes i les lectures en diagonal. El Centre Cultural Sagrada Família, atent a donar una oportunitat als nostres microescriptors, convoca paral·lelament al concurs gran, la 2a edició del Concurs de Microrelats On line, el Microconcurs, amb l’objectiu que puguin mostrar les seves habilitats literàries totes les persones (en aquest cas homes i dones) que vulguin expressar una idea amb poques paraules. Amb brevetat, si la qualitat és bona arribes al cel, en canvi si és dolenta…no et fas tan mal.  Si us agrada la idea podeu consultar les bases de participació.

Només recordar que totes les narracions ha de començar per la frase:

“Digue-li que si qualsevol cosa la fa sentir incòmoda , que ho digui, que alci la veu, que cridi”

“Dile que, si algo la incomoda, se queje, grite”

I continuar amb un màxim de 140 paraules més, tant en la versió en català com en castellà.

L’edició d’enguany es celebrarà de l’1 de desembre de 2017 al 31 de gener de 2018.

Per participar en aquest Concurs caldrà emplenar totes les dades del formulari que es troba a la mateixa pàgina. 

PARTICIPANTS 2a edició Microconcurs 2017-2018

 

Perfecta.

– Dile que si algo la incómoda, se queje, grite – me dijeron. Estas palabras retumban en mi interior, una y otra vez, sin más efecto que el de un paracetamol para calmar el dolor de una historia rota. Ahí estoy yo, con el mundo paralizado ¿o soy yo la que está en estado de parálisis? Intento gritar, pero no consigo emitir ningún sonido. Me miro en el espejo mientras me anudan el último gancho del corsé. – Que guapa estás – me dice. Sonrío. – Tengo que ir al baño, si me disculpas…- le digo. Entro en el baño y me acomodo, adopto esa postura que se ha vuelto ya tan familiar. Me ayudo con mis dedos índice y corazón, mis dos grandes aliados, y libero mi desazón. – Algún día aprenderé a gritar – me digo.

Clavo y canela

 


 

CONVERSACIONES DE PAREJA

Dile que, si algo la incomoda, se queje, grite Ella le dijo: “no quiero que hagas nada que no quieras hacer”. Y él siguió sin fregar los platos y comiendo pizzas delante de la televisión mientras miraba el futbol con los pies encima de la mesa. Él le dijo: “sé tú misma”. Y ella dejó de depilarse y empezó a preparar comida vegetariana. Ella se compró un wok y aprendió a hacer tempura. Él se compró un ticket restaurante y cenó cada noche en el bar de abajo. Ella había cambiado, o eso creyó él. Él era el mismo de siempre, o así se lo pareció a ella.

Trilobites

 


 

Díselo

– “Dile que, si algo la incómoda, se queje, grite”. Con estas palabras, Sara alentaba en sus sesiones de crecimiento personal, a tomar una actitud de vida que, además, era un grito de liberación, que a ella misma le habían transmitido muchos años atrás. Sara cada vez que recordaba esta frase, realizaba un viaje retrospectivo que supuso un punto de inflexión en su vida. A partir de ese momento, entendió la necesidad de manifestar aquello que nos abruma e inoportuna. – “Días antes de dar a luz a mi primer hijo, un amigo de mi padre me dijo, Sara si te duele, quéjate y grita. El dolor debe expresarse al igual que el placer. Efectivamente, cuando llegué a la sala de partos, sola y temerosa, grité de dolor como había maullado de placer y como lloró mi hija al nacer”.

Ludri

 

 


 

LLIBERTAT

Digues-li que si qualsevol cosa la fa sentir incòmoda, que ho digui, que alci la veu, que cridi. Digues-li que patirà, que plorarà, que enyorarà, que la còlera s’apoderarà d’ella. Digues-li que trobarà a faltar la dolçor d’uns llavis amorosos, la música de les veus, l’escalf d’altres cossos, les pessigolles de l’amor i la rabior de la tristesa. Però digues-li també que això vol dir sentir-se viva. I quan tot això hagi passat, quan el temps hagi sanat les ferides, quan el malestar només sigui un record, quan la maduresa l’hagi fet sàvia, el camí serà planer, el sol inundarà el dia i la nit s’omplirà d’estels. I aleshores algú altre se sentirà incòmode, tindrà por de cridar i no voldrà alçar la veu, però tu estaràs al seu costat amanyagant-li la cara i dient-li que això vol dir llibertat.

Elisenda

 


 

Un món millor

Digue-li que si qualsevol cosa la fa sentir incòmoda , que ho digui, que alci la veu, que cridi. Digue-li també com l’he estimada, com us he estimat a les dues. Digue-li, que malgrat tot, el viatge ha valgut la pena. Sigueu fortes, us estimo! L’aigua és glaçada, a l’embarcació de salvament ja no hi cap ningú més, però estic en calma, les meves filles han estat rescatades. La gran cuidarà de la petita i sortiran endavant, en un món que segur que serà millor, sense por, sense trets, sense bombes, i també en un món en que les dones puguin fer valer els seus drets i puguin lluitar per millorar les coses. Segur que la meva lluita no haurà estat inútil, segur que ho aconseguiran. Em deixo anar, l’embarcació s’allunya i no veig la costa. M’enfonso i tot és silenci i foscor i el no res.

Medes

 


 

Aguante

-Dile que, si algo la incomoda, se queje, grite pero sobretodo que lo haga sin mover un solo músculo que no sea de la cara. Lo que le están haciendo es lo suficientemente importante como para aguantar esta pequeña tortura,- aclaró. La mujer alta se lo tradujo en su lengua, que a la doctora le sonó a chino pero cuando vio una pequeña muestra de comprensión en su cara supo que podía continuar. -Ahora pasaremos a hacer la parte más importante, la reconstrucción. Poco después veía en la cara de la chica una mueca de dolor, pero ni un solo quejido, ni un solo grito. Solo aguantaba estoicamente con ojos llorosos. Unas horas después, en la sala de postoperatorios, la doctora supo que había conseguido, una vez más, que una valiente mujer africana volviera a andar tras pisar una mina.

Claraboen

 


 

Fal·lera de felicitat

“Digues-li que si qualsevol cosa la fa sentir incòmoda, que ho digui, que alci la veu, que cridi.” Doncs bé, seguint aquest consell a la fi he pogut alliberar-me de la abassegadora sensació que comporta el maltractament, tot i patir encara malsons. De fet, he aconseguit trencar les cadenes que em lligaven a un matrimoni ominós. Gràcies a Déu de mica en mica he sabut redreçar la meua vida al costat d’un home que em respecta i m’estima per damunt de tot. Malgrat la recança d’un passat dissortat, el meu cor ha revifat de bell nou i a hores d’ara batega cofoi de joia en una frenètica fal•lera de felicitat.

David

 


 

LLANTO NÚMERO 4065

“Dile que, si algo la incomoda, se queje, grite” Es lo último que escuché decir al “cirujano” antes del frío tacto del bisturí. Lo siguiente, el primer llanto de mi pequeña. El llanto poderoso de toda una, entonces, indefensa superviviente. El de angustia de la adolescente con la cabeza rapada y cuatro dígitos tatuados en su antebrazo apartando las ratas de los cuerpos de compañeros suyos. El del miedo ante el nuevo estado de ser libre. Divino, el de una mujer amada ante el altar. El de madre primeriza y el desgarrador ante la muerte de su descendencia. Ahora es el de una anciana que no le teme a nada, ni a la misma muerte que le acaricia la garganta. —¿Te parece poco el sufrimiento por el que ha tenido que pasar? No lo prolongues más. Deseo reencontrarme con mi niña.

Púrpura

 


 

MIRALL DESESPERAT

“Digueu-li que si qualsevol cosa la fa sentir incòmoda, que ho digui, que alci la veu, que cridi”, li dic a la imatge que se’m reflecteix. Només ella pot fer-li veure la gran dona que és en el món real.

Púrpura

 


 

ACTUACIÓ FINAL

“Digueu-li que si qualsevol cosa la fa sentir incòmoda, que ho digui, que alci la veu, que cridi. Un, dos… tres”. Rere un esclafit de dits, l’invitat obre els ulls. Sota l’influx hipnòtic, cita les paraules al temps que acota el cap esperant el pitjor. Asseguda al seu davant, la seva dona l’aixeca i un flaix recorre la seva mirada.

Púrpura

 


 

Enséñale, demuéstrale

Dile que, si algo la incomoda, se queje, grite. Alza la voz y díselo. O no, mejor no se lo digas. Enséñaselo. Enséñale que, si algo la incomoda, se queje, grite. Con tu ejemplo, tu maravilloso ejemplo. ¿Cómo? Demuéstrale cómo se hace. Quéjate y grita cuando algo te incomode. O sí, mejor díselo. Díselo, enséñaselo y demuéstraselo. Con tu voz y con tu ejemplo, tu maravilloso ejemplo. Y yo, amiga mía, te acompañaré con mi ejemplo, mi maravilloso ejemplo. Y otras mujeres, amiga mía, nos acompañarán: mujeres que gritan y se quejan, que no callan ni obedecen, que luchan y se defienden. Nos acompañarán con su ejemplo, su maravilloso ejemplo.

Mar

 


 

Que cridar és millor que el silenci

“Digue-li que si qualsevol cosa la fa sentir incòmoda, que ho digui, que alci la veu, que cridi. Que mai no estarà sola i que sempre hi haurà algú… Bé, i tant que hi haurà algú, és un hospital i que en tot cas, el procediment d’extreure el DIU no és tan terrible com posar-lo. Digues-li que l’estarem esperant a casa seva per fer-li un te i acompanyar-la. Que no és res, però que estarem amb ella. I que cridi, que cridi molt, que cridar és molt millor que el silenci, això pel DIU i per la vida, reinita”

Juana

 


 

(r)estrenyiment

Digues-li que si qualsevol cosa la fa sentir incòmoda, que ho digui, que alci la veu, que cridi, però que tampoc es passi. Vull dir, al cap i a la fi continua sent la nostra princesa. Un pèl rebel està bé, és fins i tot atractiu, però s’ha de trobar el punt correcte. No volem que li diguin radical, perro flauta o feminista. Ja sabem tots que la igualtat és important, però no ens negarem que hi ha diferències que ens convenen a tots, o no? No volem trencar amb l’statu quo, només viure amb la il·lusió que canviem les coses mentre tot es manté exactament igual. Digues-li que sigui lliure quan somnií i recorda-li que somniar desperta és cosa de nens.

Clavo y canela

 


 

L’anunci

“Digue-li que si qualsevol cosa la fa sentir incòmode, que ho digui, que alci la veu, que cridi” Com m’hauria agradat cridar abans, abans de sentir aquelles mans que relliscaven per la meva pell com rosada escalfada per un sol de primavera, agradables i tèbies com el té de cada nit, poderoses mans que sostenien el nostre món. També hauria d’haver alçat la veu per parlar amb mi mateixa i dir-me que m’havia equivocat, que havia d’agafar embranzida per desempallegar-me de la maleïda àncora que no em deixava avançar. Ni ho vaig poder dir a les meves amigues ni a la meva germana. Vergonya, vergonya de nena petita i poruga. De sobres sabia que el mandat familiar era protegir els meus fills fos com fos. Aquest anunci del 016 peca d’ingenu: quan et vols adonar no és incòmode, és insuportable. Cal guardar silenci. Amb els seus crits i cops està tot dit.

Tinta y seda

 


 

Las casualidades no existen

-“Dile que, si algo la incomoda, se queje, grite” –se oía al doctor comentar con su colega en la cabina de control -Es que tengo claustrofobia –grité cuando la camilla se metía en el túnel. -Si ves que no aguantas, tocas el botón. -Estoy muy nerviosa… Como preveía, me desmayé. Así fue cómo conocí a Lorena, una enfermera de ojos grises encantadora y una amante extraordinaria. Primera escapada romántica: Aragón, la tierra de sus antepasados. Con las historias de los parientes del pueblo y una partida de bautismo de su madre, hicimos un árbol genealógico. Entre risas, me animé a dibujar el mío. Cuando llegué a la rama de mi padre, se me quebró el alma. Él, con su doble vida, finalmente había tenido una hija que heredó el gris de sus ojos. Me regaló una ración doble de dolor, él siempre tan generoso con las mujeres.

Tinta y seda

 


 

NO HAY MAYOR DESPRECIO

-“Dile que, si algo la incomoda, se queje, grite” ¿Por qué se lo dice a la enfermera y no se dirige a mí? Que está muy ocupado preparando la máscara de la primera sesión, ya lo sé, pero quiero que me mire, buscar la tranquilidad en sus ojos, sinceros o no. Me incomodó cuando noté que mi doctora me repetía unas pruebas aparentemente extraviadas, me quejé con el primer pinchazo de la biopsia y grité, y lloré, y me derrumbé con el pronóstico fatal. Cuando salga de esta sala, donde te queman por dentro y te hielas por fuera, le daré un abrazo muy fuerte a Candela, mi orgullo de abuela. Quiero desearle suerte en el MIR y le pediré que cuando atienda a sus pacientes no olvide que nadie quiere gritar de dolor, pero mucho menos de soledad en la pena.

Tinta y seda

 


 

NOVEL

-“Dile que, si algo la incomoda, se queje, grite” -Mensaje recibido, whisky alfa cinco. A buenas horas se acuerda el jefe de mí. Embutida en un traje de neopreno, con las gafas empañadas, un compañero torpe que no ayuda y una amenaza de bomba en la base de un submarino. Siempre igual, a las chicas nos toca gritar. Claro, los polis duros van al lavabo con todo el santoral y se quedan tan anchos. Respiración contenida, corte de cable rojo y la bomba ya abortada muestra un mensaje en el display: Bienvenida al cuerpo!! Serán cabrones….por una vez, la broma ha tenido gracia.

Tinta y seda

 


 

Somos nosotras

Dile que, si algo la incomoda, se queje, grite. Dile que nacemos completas y no necesitamos media naranja, porque somos la macedonia entera. Dile que si un niño le pega no es porque ella le guste. Dile que tiene derecho a ser madre de diez o a no ser madre de nadie. Dile que su valor como persona no es directamente proporcional al largo de su ropa, ni tiene nada que ver con su vida sexual. Dile que el amor romántico mata. Dile que no tenga miedo, porque somos muchas las que ya gritamos cuando algo nos incomoda. Pero sobre todo, por favor, dile que la manada somos nosotras.

Yiyi

 


 

LA BONA GERMANA

«Digueu-li que si qualsevol cosa la fa sentir incòmoda, que ho digui, que alci la veu, que cridi», vaig xiuxiuejar a l’oïda de la meva nina preferida mentre ens abraçàvem. Era un comiat trist. M’ hagués agradat tan tenir més temps per jugar… Però ara vetllaria per ma germana com ho havia fet per mi durant uns anys. Després, ambdues es ficaren al vell bagul de l’altell i vaig girar la clau amb un somriure. Al poble continuen parlant de la seva misteriosa desaparició, però jo sé que estan bé. Elles poden jugar eternament. Tot i així, dormo amb un ull obert per si se m’apareixen per unir-me a elles.

Púrpura

 


 

La valentia de la Bel

Digue-li que si qualsevol cosa la fa sentir incòmoda, que ho digui, que alci la veu, que cridi, que no se’n torni a estar mai més de dir el que realment cal dir. Digue-li, recorda-li, però ella ja ho sap. Ho sap millor que qualsevol de nosaltres. Igual que sap que si en aquell moment s’hagués rebel·lat, ara ja seria lliure. Però no passa res, ho tornarà a ser; per molt que a ell li pesi. Tornarà a escriure i ni ell ni ningú podran aturar les lletres que sortiran explosives dels seus dits. Encara amb més ràbia i força que abans, encara amb més veritat i més passió. La Bel tornarà a agafar la seva ploma lila preferida i tornarà a fer trontollar el món. La Bel recuperarà la mobilitat a la mà esquerra, la seva mà de creació i, llavors, llavors no existirà cap ésser sota la capa del cel que la pugui aturar.

Lluna Creixent

 


 

y que el viento nos lleve

Dile que, si algo la incomoda, se queje, grite. Que grite hasta que se le corte la voz y se le hinchen las venas de la frente. Hasta que los vecinos cierren sus ventanas y los amantes se incomoden en su abrazo. Que grite hasta que sus ojos se llenen de sangre y sus pulmones se vacíen de aire. Que grite con la angustia de una niña perdida en una calle desconocida. Que su grito resuene en la habitación que dejó vacía al otro lado del océano. Que aúlle, como los perros que lanzan al aire sus penas. Que grite hasta que esa joven que espera el autobús sienta un escalofrío que le recorra toda la espalda, una electricidad que le erice cada pelo de su cuerpo. Que grite hasta que ella, la chica que espera, finalmente levante la cabeza.

sambayón

 


 

MEJORES AMIGAS

“Dile que, si algo la incomoda, se queje, grite”, dices de camino al colegio. Pero ya no recibes respuesta alguna. De mí tampoco. A pesar de todo, nos acompañas bajo nuestras miradas recelosas. Miradas de odio hacia tu actual hermosura, la misma que atrapa las miradas de los chicos mayores. Como entonces pero distinto. Fuiste la más estudiosa de las tres, pero también el hazmerreír del curso; se te cayeron demasiados dientes a la vez, rociabas saliva al hablar y las costras cubrían tus rodillas víctimas de un andar patizambo. Por eso te incluimos en nuestro clan. Tú fuiste la respuesta a nuestras plegarias: nos libraste del peso que supone ser monstruos repugnantes. Ahora también rezamos por ti, para que algo malo te pase, para que desaparezca esa belleza de tu cara. Tú, tú eres la única que no se ha dado cuenta aún: volvemos a ser solamente dos.

Púrpura

 


 

Joc de veus

Digues-li que si qualsevol cosa la fa sentir incòmoda , que ho digui, que alci la veu, que cridi, que no està sola, que hi ha un ànima rere el seu món que vetlla per ella. No cal que el crit sigui gaire fort, perquè forts són els xiscles de la por. Més forts, però, són els silencis de la impotència i ella ja no n’és d’impotent. Per cada insult, cada cop, cada menyspreu de l’ésser dominant hi ha un somriure de l’ànima del seu món. Sí, aquella que no havia escoltat mai, però que ara ja no la té al darrere; s’hi ha posat al costat i, agafant-la suau de la mà, li ha fet dir, en veu asserenada: ─Fins aquí he arribat. Prou!

Soprano

 


 

A ell

Digues-li que si qualsevol cosa la fa sentir incòmoda, que ho digui, que alci la veu, que cridi – va dir la mare al pare un vespre que em queixava del comportament del Joan-. No la facis callar. Ni la culpabilitzis o la responsabilitzis del que ell fa. No siguis com la campanya que demana a la mare maltractada actuar per a protegir les criatures de la violència perpetrada pel seu pare, ni com els consells masclistes que s’ofereixen a les dones perquè no siguin víctimes d’agressions sexuals – va afegir més tard. Dirigeix-te a ell: parla-li de feminisme i digues-li que no faci res que incomodi, que calli i que respecti, que escolti les veus sorgides de la desigualtat. Aprèn a fer-ho tu i ell també n’aprendrà – va finalitzar la mare, aquella nit en que les coses començaren a canviar.

Mar

 


Formulari