Premis

MAITE CUSÓ i MAITE SÁNCHEZ. Llibreria Pebre Negre, llibres ben amanits

Som a la Llibreria Pebre Negre al carrer del Clot 41, al barri del Clot, districte de Sant Martí. Parlem amb la Maite Cusó i la Maite Sánchez, dues de les fundadores que el 2014 van constituir la cooperativa Pebre Negre juntament amb l’Oriol Canosa.

Pebre Negre és més que una llibreria; és una espai cultural, una llibreria especialitzada en literatura infantil i juvenil, en ecologia i sostenibilitat i té una petita secció de còmic. És una llibreria diferent, ja que és del barri però té molta projecció. A part de les prestatgeries plenes de portades acolorides, té una sala on es fan des de presentacions de llibres fins a tallers, conta-contes i exposicions.

I com va néixer aquest projecte? Doncs resulta que tots tres tenien ganes de fer un projecte propi, ubicat al Clot, que tingués alguna cosa a veure amb la cultura i que aportés un valor. La Maite Sánchez tenia molt clar que volia una llibreria, i cadascú “hi ha anat aportant els seus ingredients i per això té tant continguts, perquè respon a qui som nosaltres i al què podem aportar”. També m’expliquen que uns dels bastions del projecte és el barri, “que és qui més ho ha cuidat”.

A Pebre Negre no només viuen de vendre llibres, sinó que els seus objectius van més enllà. És un projecte compromès a fomentar la literatura; ofereixen acompanyament a les escoles, a les biblioteques públiques i escolars, a diversos col·lectius relacionats amb la literatura, també treballen temes de coeducació… i tota aquesta feinada la fan amb un compromís social “i això dóna molta ànima al projecte”.

La Maite Cusó m’explica totes les connexions que fan dins el circuit de llibre, des de cuidar el centre cívic i la biblioteca del barri, fins a mantenir un diàleg actiu amb el comercial o l’editorial, la tria que fan i dels llibres i el perquè, i poder també explicar-ho perquè aquesta informació arribi a les direccions de les editorials.

“No ens sentim comerciants, ens sentim llibreteres” em diu la Maite Sánchez, en el sentit que posen un punt de qualitat a l’hora d’atendre les persones. I el fet d’acompanyar-les i prendre consciència “que aquesta elecció també vol canviar el món” té “un punt d’il·lusió i d’ideal, que ha funcionat”.

Una cooperativa, un espai que crea vincles amb el barri i les entitats, que cuida les persones, que es fa ressò de la seva feina més enllà de les prestatgeries, ens trobem davant d’una llibreria declaradament feminista.

I amb tot això del Premi de Relats Curts i la creació literària femenina, creieu que hi ha diferències entre la literatura escrita per homes, dones o persones del col·lectiu LGTBI? La Maite Cusó ens diu que “no n’hi hauria d’haver tanta”, però que n’hi ha. I s’imagina que té a veure amb el fet que “no tothom s’atreveix a parlar d’una cosa si no l’has viscut”. Ella aspira a un model feminista que defensi “una igualtat de drets però no de formes”. “No tota la literatura escrita per dones, em representa com a dona” diu.
Sí que les editorials encara conserven un punt de vista molt masculí, “es nota en el to, en les portades”. La literatura infantil i juvenil està més invisibilitzada, es considera una literatura menor, no té tants premis ni prestigi. Tot i autores tant potents Bel Olid entre d’altres.

Va, parlem de llibres… alguna recomanació literària d’algun llibre escrit per una dona? La Maite Cusó em parla de Raquel Díaz Reguera una artista polifacètica “que ha explorat molt el gènere des de la il·lustració”, i a més a més, “manté la línia editorial des del dibuix”. Enfoca la pluralitat en el text però també en la il·lustració. I també de Laura Gallego, autora de literatura juvenil que mostra en les seves històries personatges gais i una vida més plural. Una autora que ha decidit preservar la seva literatura i no cedir a les peticions de les editorials.

I vosaltres que viviu entre llibres, quins consells donaríeu a les participants del Premi de Relats Curts a l’hora de redactar el seu treball? Doncs “que llegeixin molt” i “variat”. Diuen que dins els estadis de la literatura, “hi ha qui llegeix un llibre; hi ha qui llegeix i el comenta; hi ha qui llegeix un llibre, el comenta i el comparteix”. Les coses canviarien molt si “parléssim tant de llibres com de sèries”.

Pebre Negre a les xarxes socials. Seguim-les!

Facebook: https://www.facebook.com/pebrenegre.llibreria/

Twitter: https://twitter.com/PebreNegre_llib

Instagram: https://www.instagram.com/explore/locations/515190560/pebre-negre-llibreria/

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *