Activitats,  Exposició

LA HISTÒRIA D’UN VESTIT

He obert l’armari i m’he trobat amb roba que fa 10 anys que no vesteixo. La roba està bé, està neta, no sembla vella però ha canviat la moda i amb ella els  meus gustos. Tot i així, no me’n vull desprendre. Cada petita peça de roba vella m’explica un moment i em torna un jo que seria molt difícil retrobar d’una altra manera. Per aquesta capacitat de fer-me retrobar amb el passat encara guardo peces de gent estimada, com les camisoles de l’àvia que quan les toco encara em sembla sentir-la. ¿Perquè la roba ens remet tantes històries que no ens podem desprendre? Però aquesta relació d’atracció també es pot girar en contra. I no són poques les vegades que una tracta de rebel·lar-se a la tirania dels records i la pròpia història social a través de la roba, buscant modes efímeres que neutralitzin el passat o bé, negant-se a vestir faldilles per allunyar-se de la distinció de gènere. Perquè les relacions de gènere, com altres condicions socials, no han passat desapercebudes per la història de la moda que ha tractat de diferenciar segons funcionalitat i estètica.

Aquesta reflexió personal, inofensiva en un inici, pot esdevenir una reflexió crítica més profunda com s’observa a l’exposició del “El vestido de la memoria” d’Ananké Associació Intercultural. La mostra reflecteix el treball d’un grup de dones de diversos orígens geogràfics que en un moment de transició vital, un procés migratori, tracten de trobar, definir i re-crear la seva identitat confeccionant-la en un vestit. L’exposició de vestits tracta d’històries iniciàtiques, biografies i projectes de futur que es narren a través d’agulles de cosir. I jo, que tan acostumada estava a que la roba m’emocionés través de la olor i el tacte, aprenc amb aquesta exposició una nova manera de gaudir-ne: la vista. Allò que ens semblaria el més normal del món si els discursos estètics de la indumentària no estiguessin tan adulterats.

M’agradaria compartir amb vosaltres aquestes reflexions, recomanar efusivament que us deixeu encisar per aquesta exposició que es troba al centre Cívic Sagrada Família del 2 al 23 de desembre. I si teniu interès teòric, no us perdeu la Jornada “Els estereotips de gènere a la publicitat”, divendres 12 de 10 a 14 h al Palau Robert.

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *