Activitats

Buscant la inspiració

Una part important de la creativitat femenina s’ha basat en la reflexió sobre la seva identitat. Qui és la dona? Com es relaciona? En relació a què i de qui es defineix? La identitat és un tema universal del qual el gènere masculí hi participa però que adquireix una línia expressiva diferenciada a les mans de moltes artistes que per parlar-ne han acabat utilitzant el propi cos. El seu cos i la manera en què aquest ocupa els espais, els públics i els privats. Talment, com si es tractés de definir una existència tractant de captar el seu volum, densitat i duresa.

Montse Perez 1
Montse Pérez “Entre Fils”

Un bon exemple d’aquest arquetip el trobem a l’exposició “Entre fils” de Montse Pérez, que es pot visitar al Centre Cívic fins al 25 de novembre. Una mostra molt recomanable i que ens     serveix de model de com s’activa el cos com a dispositiu artístic. La Montse Pérez ha emplenat la sala amb escultures, pintures i audiovisuals que expliquen la història d’una dona en abstracte a partir d’un joc de volums creats per teles i textures que defineixen un cos, trencat i buit.

Resulta una línia temàtica deliciosa i inquietant, tot i que no podem obviar la perversitat inherent en aquest discurs. I aquí m’aturo per donar referències d’aquelles que marquen càtedra i que em serviran de coartada. Com molt bé explica la Judith Butler (1990), la no és fàcil trobar la manera en què la dona es pot representar a si mateixa tenint en compte que el seu únic paper sempre ha estat el de ser representada, el d’aparèixer com un “objecte” davant la mirada masculina i mai com un subjecte productor (link a text relacionat). I també, com admeten les artistes Griselda Pollock i Rozsika Parker (1986), manifestant la seva impotència, resulta difícil diferenciar la representació que fa del cos de la dona l’art feminista d’un altre sexista (link a text relacionat). I és què ens queda molt camí per explorar.

I només una última recomanació. Si us agrada reflexionar sobre la dona, el seu cos i l’espai, no us perdeu la següent passejada 😉

Itinerari “Dones i espai públic” el proper 27 de novembre.

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *