Buscant la inspiració

Centre Cultural SF

Una part important de la creativitat femenina s’ha basat en la reflexió sobre la seva identitat. Qui és la dona? Com es relaciona? En relació a què i de qui es defineix? La identitat és un tema universal del qual el gènere masculí hi participa però que adquireix una línia expressiva diferenciada a les mans de moltes artistes que per parlar-ne han acabat utilitzant el propi cos. El seu cos i la manera en què aquest ocupa els espais, els públics i els privats. Talment, com si es tractés de definir una existència tractant de captar el seu volum, densitat i duresa.

Montse Perez 1
Montse Pérez «Entre Fils»

Un bon exemple d’aquest arquetip el trobem a l’exposició “Entre fils” de Montse Pérez, que es pot visitar al Centre Cívic fins al 25 de novembre. Una mostra molt recomanable i que ens     serveix de model de com s’activa el cos com a dispositiu artístic. La Montse Pérez ha emplenat la sala amb escultures, pintures i audiovisuals que expliquen la història d’una dona en abstracte a partir d’un joc de volums creats per teles i textures que defineixen un cos, trencat i buit.

Resulta una línia temàtica deliciosa i inquietant, tot i que no podem obviar la perversitat inherent en aquest discurs. I aquí m’aturo per donar referències d’aquelles que marquen càtedra i que em serviran de coartada. Com molt bé explica la Judith Butler (1990), la no és fàcil trobar la manera en què la dona es pot representar a si mateixa tenint en compte que el seu únic paper sempre ha estat el de ser representada, el d’aparèixer com un “objecte” davant la mirada masculina i mai com un subjecte productor (link a text relacionat). I també, com admeten les artistes Griselda Pollock i Rozsika Parker (1986), manifestant la seva impotència, resulta difícil diferenciar la representació que fa del cos de la dona l’art feminista d’un altre sexista (link a text relacionat). I és què ens queda molt camí per explorar.

I només una última recomanació. Si us agrada reflexionar sobre la dona, el seu cos i l’espai, no us perdeu la següent passejada 😉

Itinerari «Dones i espai públic» el proper 27 de novembre.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *