Activitats,  Premis

LES GRANS ACTRIUS CATALANES. TEATRO DEL BUENO

margarita

“Sí, ha hecho teatro. Catalunya es un país de cultura y sabéis lo que es teatro . Es teatro del bueno”

Jose Mourinho.

Aquesta irònica frase del famós entrenador portuguès, sense voler-ho, respon a una realitat de la que afortunadament podem gaudir dia a dia, la gran qualitat de les actrius catalanes. Des de Margarida Xirgu fins a Emma Vilarasau, els nostres teatres han estat plens de grans papers femenins.

A principis del segle passat el teatre va viure a Catalunya un moment esplendorós on les dones, amb un protagonisme creixent a la societat, van marcar un abans i després en la historia del teatre passant de ser simples maniquins/figurants a interpretar papers principals i potents.

Rols que parlen de la dona i han esdevingut grans icones del teatre de tots els temps en diversos registres: personatges tràgics grecollatins, grans rols  shakespearians, personatges de la dramatúrgia catalana del segle XX –de Víctor Català i Josep Maria de Sagarra a Joan Brossa–, la tensió sexual de les grans protagonistes d’Àngel Guimerà, el crit de les grans protagonistes de Lorca, la ironia que evidencien les Doña Inés de Mary Santpere o de Lloll Bertran, i les sentides dramatúrgies de la mare coratge de Brecht, de les criades de Genet o de la Winnie de Beckett.

maxresdefaultDe Margarida Xirgu, Mary Santpere, Montserrat Carulla, Anna Lizaran o Rosa Novell, fins arribar a les darreres, les més joves promeses, la llista és llarga.

Avui només vull  retre homenatge a dues de les nostres gran actrius que ens van deixar fa poc recordant algun dels grans papers que van interpretar.

En aquesta línia, us  recomano l’exposició “Actrius catalanes del segle XX” que es presenta al Palau Robert i posa en relleu el protagonisme d’aquest col·lectiu a l’escena durant el segle XX. Es pot visitar del 27 d’octubre al 28 de març. I per entendre aquest món del teatre on les dones són protagonistes, veieu la pel·lícula “Actrius” de Ventura Pons (1997) on una jove estudiant de teatre entrevista a tres grans actrius: Nuria Espert, Rosa Maria Sardà, Anna Lizaran.actrius

Anna Lizaran (1944-1913), va interpretar Violet a Agost, dirigida per Sergi Belbel, al TNC. Obra de Tracy Lett, Violet la potent matriarca d’una família fortament desestructurada. En aquesta obra surten a la llum les misèries del clan, ancorat en els desafectes de Violet, una mare malalta de càncer de boca i addicta als medicaments i les seves tres filles, Barbara, Ivy i Karen, portadores en si mateixes de les seves pròpies desgràcies.

Rosa Novell (1953/2015) va interpretar el rol de Schneider a Elsa Schneider, de Sergi Belbel, on dues dones, dos arquetips femenins, dos monòlegs, parlen de les seves vides. Elsa (Laura Conejero) -un personatge basat en una novel·la de l’autor Arthur Schnitzler– i Romy Schneider –actriu famosa pel seu talent i la seva vida tràgica- parlen en monòleg de les seves vides. Una obra que vol reivindicar a totes les dones que només per ser-ho es veuen o s’han vist sotmeses a tractes violents o discriminatoris.

Evidentment, són moltes les que mereixen ser citades, això només pretén ser un apunt per si us voleu animar a aprofundir en els recorreguts de les nostres actrius i en els grans papers de les dones al teatre, així com, evidentment, animar-vos a anar a veure les que ara actuen als nostres teatres. I ja sabeu, amb el carnet de la biblioteca, un 25% de descompte.

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *