Premis

LA NENA REBEL S’HA FET GRAN

pippi-langstrumpf-70-jahre

Doncs sí, la noia rebel s’ha fet gran, aquella noia morena, d’ulls foscos i serrell abertzale, s’ha fet… Ai, no… que no estic parlant de l’Anna Gabriel, que aquest post és pel bloc del concurs de relats, no per l’article del Món.cat. Aiii perdoneu, que estic una mica embolicada tant entrar i sortir de palau.
En realitat jo, de qui vull parlar, és de la Pippi Långstrump (l’altre d’abans era broma. Eppp! per fer amics… que estem tots molt sensibles). Doncs la nostra Pippi, la de les trenes vermelles, tot just l’any passat va complir 70 anys amb una gran celebració nacional a Suècia.

Astrid-Lindgren
Us recordeu de la Pippi Calcesllargues? La que podia caminar sense tocar al terra? Jo anava pel passadís de casa caminant amb els talonets, convençuda que ho podia fer, o m’imaginava que endreçava l’habitació a la mateixa velocitat que ella. Ara, de pujar un cavall amb els braços no ho podia ni imaginar, sobretot perquè no tenia cavall i de cuinar els creps a terra ni pensar-ho, amb el clatellot que em donaria la mare. Tot això i moltes més coses les podia fer la Pippi com qui bufa ampolles, i tenia un tresor i un mico i dos amics i, i, i… i nosaltres tot just acabàvem de sortir del franquisme quan van fer la sèrie de televisió a España i encara s’escoltava per tot arreu el famós ruido de sables. Ens moríem d’enveja al veure aquella noia lliure i plena d’imaginació quan aquí només de mica en mica anàvem empaitant la porta de la llibertat. (la frase m’ha quedat “niquelá”, però preneu-la amb prudència, sisplau ;-))
Pippi_Calzaslargas-Astrid_Lindgren

L’autora de Pippi Långstrum és l’escriptora sueca Astrid Lindgren (1907-2002) que es va inventar el personatge l’any 1944 per fer més suportable la convalescència de la malaltia pulmonar que patia la seva filla Karin i que l’obligava a estar molt temps al llit. Durant molt de temps a l’escriptora li va costar trobar una editorial que publiqués les aventures de la Pippi perquè consideraven que no era un llibre que donés un bon exemple als infants per ser massa irreverent. Us sona aquesta polèmica? És ben actual, eternament cansina  diria jo.

Anys després, però, Astrud Lingren va rebre el Premi Andersen que es considera el Nobel de la Literatura infantil i juvenil. I sembla que va ser la inspiració de Stieg Larsson per crear el personatge de Lisbeth Salander, protagonista de Millenium. Llarga vida la d’aquest personatge que l’editorial Blackie Books va reeditar l’any 2012 amb totes les històries de Pippi Calzaslargas en un sol volum, del qual la nostra companya Ines Duarte es va fer resó al Bibarnabloc en el seu moment

Han passat 70 anys i Pippi continua present en l’esperit lliure dels infants que moltes vegades s’intenta reconduir amb històries políticament correctes. El que no saben els grans és que la màgia d’Astrid Lingren és precisament aquesta, que no moralitza i que reivindica el dret dels nens i nenes a ser-ho i la possibilitat pels nois de tenir un model, un heroi de sexe femení.

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *