Activitats,  Exposició,  Llibres,  Premis

8 DE MARÇ

El 8 de març es commemora el Dia Internacional de les Dones, una data en la qual se celebren els èxits aconseguits en la lluita per la igualtat de la dona, tant en l’àmbit polític, com econòmic i social. És també un dia reivindicatiu en l’agenda feminista en el qual es recorden les fites assolides i els reptes encara pendents.

Té el seu origen institucional a l’agost de 1910, en la II Conferència Internacional de Dones Socialistes, que va tenir lloc a Copenhaguen, Dinamarca. La impulsora va ser la comunista alemanya Clara Zetkin, i, després de ser aprovada per més de 100 dones de 17 països. El primer 8 març (un 11 de març, en realitat) va tenir lloc el 1911 amb més d’un milió de persones manifestant-se pels carrers d’Alemanya, Suïssa, Àustria i Dinamarca. Escollir el mes de març no va ser una decisió a l’atzar. Es tractava d’una data emblemàtica en la lluita pels drets de la dona als EUA, en concret a Nova York. Al març de 1908, més de 15.000 persones van exigir als carrers millores salarials, dret al vot, reducció de jornada i condicions laborals digna. Les protestes de març de 1911 es van veure recolzades pel tràgic incendi de la fàbrica Triangle Shirtwais de Nova York, en el qual el 25 d’aquest mes van morir 146 treballadors, la majoria dones, a causa de la manca de mesures de seguretat. Durant la Primera Guerra Mundial i la Revolució Soviètica, es va escollir aquesta data perquè les dones es posicionessin unides en contra de les tiranies i en favor de la pau i la igualtat.
El 1977, l’Assemblea General de l’Organització de les Nacions Unides (ONU) va proclamar el 8 de març com a Dia Internacional pels Drets de la Dona i la Pau Internacional.

Amb motiu del Dia Internacional de les Dones, enfoquem la programació cultural del Centre Cívic al voltant d’activitats fetes per dones. Com normalment fem, però amb més empenta, amb més raons, amb més rauxa i més afecte. No és casualitat que aquest premi de relats curts se celebri al març, arran del Dia Internacional de les Dones.

Acompanyant aquest premi literari tenim un bon grapat d’activitats, començant amb l’exposició “El llibre il·lustrat en femení”, organitzada per la Biblioteca. Llibres i dones, ens agraden les dues coses, i més si van en sintonia com en aquesta mostra, que ens porta des del dia 1 de març, a la instal·lació “Bugada literària” de Maite Ojer i Poesia Il·lustrada, que , situada al vestíbul donarà la benvinguda als visitants del Centre i la Biblioteca.

El dia 3 de març, dins del cicle de clàssica, el Duo Glück, format per la Maricel al piano i la Laura al violoncel ens van presentar obres de cambra de grans compositors del segle XIX. El dia 10 és l’acte de lliurament de premis del concurs. El dia 15 inaugurem l’exposició “Collage amb cos de dona“, on diverses de les millors artistes actuals de collage establertes a Barcelona (re) interpreten el cos femení. Dos dies després, el dijous 17 la Berta i la Raquel, o el que és el mateix, la Cia. Melanina Teatre, ens porten l’obra “Constança“, un repàs a les pensadores, escriptores i activistes més importants de la història (i no sempre, malauradament, conegudes). I finalitzem el mes amb el “folk calentó” de les Roba Estesa, un grup explosiu format per sis joves noies del Camp de Tarragona que barreja folk, cúmbia i rumba i que farà que no parem de ballar!

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *