Premis

MARIA GINARD. Xarxa Dos Deu, les mans esteses

Trobem a la Maria muntant una exposició, després atén a un veí i tot seguit a un missatger que porta un paquet. No deu ser gens estrany trobar-la enfeinada amb dos o tres coses a la vegada. Porta uns mesos a la Xarxa Dos Deu i ja s’ha fet una imprescindible a l’Espai, juntament amb l’Asun, amb qui fan un magnífic tandem. M’ho estic imaginant: “Maria això”…“Maria l’altre”…“ Maria on són els fulletons?”…“Això pregunta-li a la Maria”…no sé, però em sembla que aquesta és la música de la jornada d’aquesta dona.

Mentre hi penso, ja s’ha pujat a la butaca vermella i, com sempre, ofereix les seves mans.

 

Pots presentar breument la Xarxa Dos Deu?

L’Associació Xarxa Dos Deu es va crear el 2013 per tal de portar la gestió del centre sociocultural Espai 210 al barri de la Sagrada Família.

A més de la gestió de l’equipament, l’entitat fomenta el treball en xarxa entre les diverses entitats, equipaments públics de l’entorn i els veïns i veïnes, oferint espais i activitats en què es fomenti l’intercanvi, la creació i el voluntariat, donant resposta a les necessitats i les demandes del veïnat del barri, de manera participativa i inclusiva.

Quines tasques realitzes a l’entitat?

Tasques de gestió, administració i dinamització del Casal i de coordinació d’alguns projectes.

 Podries explicar-nos quin és el motiu de la teva implicació amb l’entitat? Com vas arribar a treballar-hi?

Vaig conèixer l’Espai 210 perquè l’Associació Hèlia hi té aquí la seu i durant uns mesos vaig estar fent pràctiques amb elles.

Passat quasi un any, em va trucar la Montserrat Vilà (presidenta d’Hèlia i tresorera de l’Associació Xarxa Dos Deu) per veure si m’interessava començar a treballar com a dinamitzadora de l’Espai 210.

 Quines penses que poden ser les preocupacions dels veïns i veïnes del barri respecte a qüestions de gènere?

  • La violència masclista en l’àmbit de la parella i els feminicidis.
  • La seguretat al barri: assetjament i agressions sexuals en espais públics.
  • La conciliació: generar espais i activitats que es puguin conciliar amb el fet de ser mare i tenir a càrrec criatures (pensar horaris que s’ajustin a les seves necessitats, crear espais de cura dels infants…)
  • Situacions de risc d’exclusió social: les dones ens trobem més en situacions d’alt risc d’exclusió social (dones migrades, dones pobres, dones grans…). Seria important generar espais per construir vincles entre aquests col·lectius i fomentar-ne la participació en entitats i associacions.

 El barri de la Sagrada Família és un barri amb un fort teixit associatiu implicat en la lluita feminista. Podries explicar alguna experiència de la qual et sentis orgullosa pel que fa a la lluita feminista al barri?

Em  costa bastant pensar-hi perquè fins fa un any no havia participat mai del teixit associatiu del barri i desconec encara moltes lluites i èxits assolits.

Podria dir que em sento molt orgullosa del grup de treball de Protocol (El Poblet Feminista actualment) que es va crear el gener de 2017 i del qual en formo part. Aquest col·lectiu, integrat per diferents entitats de la Sagrada Família de Barcelona, va sorgir per la necessitat d’elaborar i aplicar un protocol contra agressions masclistes durant les festes majors del barri. Actualment el grup segueix treballant per enfortir el protocol i la seva aplicació, per promoure el feminisme al barri i per sensibilitzar sobre la necessitat d’espais i activitats segures per a tothom, lliures de sexisme i masclisme.

Coneixes el Premi de Relats Curts que enguany celebra la seva 18a edició?

Sí, el vaig conèixer l’any passat quan vaig començar a treballar a l’Espai 210.

Hi tens alguna relació / vinculació amb el Premi?

No.

 Creus que el nostre premi pot contribuir a visibilitzar i fomentar l’escriptura de les dones?

Sí, molt. Crec que és molt bona iniciativa i que cal seguir generant espais de visibilització de creacions només de dones.

T’agradaria compartir amb nosaltres un relat curt? O recomanar-nos-en la lectura d’algun?

Us recomano un llibre de relats curts: Relatos Marranos.

I per últim, ens fas alguna recomanació literària?

La mujer habitada de Gioconda Belli.

Al barri de Sagrada Família estem construint espais feministes, lliure d’agressions masclistes.
Volem generar espais on ens puguem relacionar de manera segura i lliure.

Amb aquestes dues frases comença el protocol contra les agressions masclistes a la festa major del nostre barri. Aquest és el treball en el que la Maria va intervenir i del que es sent tan orgullosa.

Ara marxem amb la butaca vermella i la dolça sensació de que el futur serà de dones com la Maria.

 

 

 

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *