Premis

LA CARBONERA feminisme i cooperativisme al Poble-sec

Som a la llibreria La Carbonera, al carrer Blai número 40 al barri del Poble-sec, a Barcelona. Són quarts d’onze del matí, arribem a la llibreria i ens trobem un grup de quaranta infants a dins. És una visita escolar i la Carlota els atén. Vénen d’una escola i participen del programa de l’Ajuntament “El comerç i les escoles” que apropa l’entorn cultural a través del comerç de barri.

I no ens sorprèn que hagin escollit La Carbonera, perquè aquesta llibreria va néixer amb l’objectiu de convertir-se en LA llibreria del Poble-sec i ho estan aconseguint. La seva voluntat és la de “construir des del barri i per al barri una comunitat lectora que creixi i que estimi la literatura, els llibres i la cultura”. A més a més de llibres, a La Carbonera hi trobem moltes propostes: els vermuts literaris, clubs de lectura, concerts, mercats de llibre de segona mà,… les podeu consultar totes a la seva agenda.

En les seves pròpies paraules, La Carbonera és “un projecte cooperatiu, on les sòcies entenem el treball i el projecte de manera compartida i cooperant, amb voluntat transformadora i fent nostra la idea d’economia social i solidària”. El seu objectiu és “convertir la llibreria en un espai per a les veïnes del barri, un espai des d’on repartir l’amor pels llibres, per la literatura però també pel pensament crític, el feminisme i el cooperativisme”.

Aquesta energia transformadora que surt cap enfora, també la trobem portes endins. La Carbonera està constituïda per tres persones: la Carlota, l’Aitor i la Mar. La Carlota i l’Aitor fa molts anys que es coneixen i sempre parlaven d’obrir una llibreria. I quan finalment van decidir fer un cop de cap van pensar amb la Mar, amb qui la Carlota havia treballat a la Fira Literal. Des d’aleshores han treballat totxs juntxs amb la mateixa idea: “fer alguna cosa pel barri que alhora ens permetés treballar en un projecte que ens creiem i que estimem”.

“Evidentment el punt de vista de l’autor existeix” ens diuen quan els preguntem sobre les diferències entre la creació literària masculina i aquella escrita per dones o per persones del col·lectiu LGTBI: “i la socialització de qui escriu influeix en els seus textos. No podem oblidar que molts dels qui escriuen ho fan des de l’experiència i per tant això condiciona, habitualment, els seus textos”.

I potser per això, la seva recomanació literària és Els dics, d’Irene Solà, guanyadora del premi Documenta 2017. I perquè aquesta? La Carlota contesta que “és un llibre escrit per una autora nascuda el mateix any que jo, menor de trenta anys, amb la força que això demana i el vaig llegir d’una tirada en una tarda. És una petita meravella que crec que no hem recomanat prou”.

Des de La Carbonera aconsellen a les participants del Premi de Relats Curts “que llegeixin, que rellegeixin, que no tinguin mai por del que escriuen i que passi el que passi no deixin d’escriure”.

I mentre anem escrivint, reprenem el fil de La Carbonera a les xarxes socials:

Twitter: https://twitter.com/_LaCarbonera

Facebook: https://www.facebook.com/Lacarbonerallibreria/

Instagram: https://www.instagram.com/_lacarbonera/

 

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *