Exposició,  Premis

Amb “LA TIETA PILI”, tot esperant la decisió del jurat

La 19a edició del Premi de Relats en Femení-Premi de Relats Curts arriba a la seva fi. El jurat ja ha deliberat i tot és a punt perquè el proper dijous 7 de març a les 7 de la tarda visquem el seu desenllaç a la Sala d’Actes del Centre Cultural.

Però tota narració que conclou –com l’ocàs de qualsevol vida– té un inici i un desenvolupament. I per recordar el fil narratiu del Premi de Relats d’enguany ens acompanya avui la “tieta Pili“, figura fictícia de la qual, en el dia del seu imaginari 86è aniversari, 16 il·lustradores participants en el taller de gravat d’Espai Brut ens en mostren el seu possible transcurs vital a través d’una sèrie d’obres amb tècniques diverses. Fins al 10 de març en podeu visitar la mostra a la Sala d’Exposicions del centre.

Tot va començar amb una caixa de cosir. Ho recordeu? La tieta Pili encara devia gatejar, aleshores. Plantejàvem que el fil conductor de la celebració del 19è Premi de Relats en Femení seria el món de la dona llibretera i editora i projectes llibreters i editorials amb forta càrrega cooperativa.

Així és com la Pili s’hauria anat fent gran. Pel camí, tot de coneixences interessants: les Maites de Pebre Negre, la Irene de la Ciutat Invisible, la Matilde de Godall Edicions, les llibreteres i editores de l’Espai Contrabandos i Pol·len Edicions, i la Mar i la Carlota de La Carbonera. Totes elles, amb la seva particular mirada sobre el món de la literatura, des de les seves creadores fins a les que ens les seleccionen i ens les faciliten; totes elles, amb les seves particulars mirada i acció davant d’un món que també ens tracta de manera diferent segons sigui el nostre gènere, la raça, la classe social i d’altres elements que determinen els nostres privilegis.

Les setze il·lustradores del taller de gravat d’Espai Brut han concebut diverses possibles etapes en la figurada vida de la tieta Pili. No van preveure la seva participació en el taller d’Slammers, tot i que, per què no?, potser la Pili adulta s’hagués vist amb cor d’inscriure’s en aquest curs de quatre sessions on poesia i interpretació es relacionaven de manera promíscua aquí al Centre Cultural.

Va caient el teló. L’aperitiu literari del premi “gran” ha estat, com en les darreres dues edicions, el concurs online de microrelats a través d’aquest blog, això que anomenem Microconcurs. Corre el rumor que la Pili s’hauria vist temptada d’enviar-nos-en un. Aquella flassada meravellosa i aquell retrobament l’haurien transportat a la seva tendra infància. A la fi, però, no n’hauria tingut prou coratge.

Però dijous 7 de març és el dia. Ho saben les participants al Premi de Relats en Femení-Premi de Relats Curts. A la Sala d’Actes a partir de les 7 de la tarda, i amb una presentació a càrrec de l’actriu i escriptora Àngels Bassas, les cinc dones que han hagut de decidir entre els 222 treballs presentats enguany, lliuraran els guardons –un primer premi més dos accèssits per a cada categoria– així com el premi per a la guanyadora del Microconcurs.

Us presentem les cinc dones del jurat. La Montserrat Vilà, presidenta de la Plataforma Unitària contra les Violències de Gènere i membre del Grup de Dones de l’Associació de Veïns i Veïnes de la Sagrada Família; la Susana Vallejo, escriptora especialitzada en fantasia i ciència ficció, ja habitual en aquest jurat; la poetessa i articulista Míriam Cano; la Carla Fontanella, directora del Centre Cívic Sagrada Família; i finalment, la Mònica Medina, directora de la biblioteca Sagrada Família-Josep M. Ainaud de Lasarte.

De ben segur que la tieta Pili farà una pausa en la festa del seu 86è aniversari que porta celebrant des de fa força dies a la Sala d’Exposicions per fer una escapadeta a la sala del costat. Aquest any ho observaria com a espectadora. I, qui sap?, potser l’any vinent s’hi anima i posa a prova la seva rovellada escriptura.

Ens retrobem, doncs, aquest dijous. No hi falteu! I tot i que el teló del premi cau després del lliurament dels guardons, recordeu que no n’és, però, el colofó.

Fins el 10 de març encara podeu gaudir del trànsit vital d’aquest personatge femení fictici de 86 anys que han creat les il·lustradores d’Espai Brut i que avui ens ha acompanyat desinteressadament. I el dilluns 11, a les 8 de la tarda, es presenta “Slammers en acció”, espectacle a càrrec de Poetry Slam Barcelona que recull el treball de les persones que, durant quatre dilluns seguits, han participat i experimentat en el taller d’Slammers.

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *