Premis

Descobrint la Barcelona literària

Actualment, la pandèmia ens ha obligat a canviar molts dels nostres hàbits quotidians i culturals, però també ens ha permès valorar-los més i descobrir-ne d’altres.

Amb aquest esperit de descoberta, que esperem que cap virus pugui atrapar, us volem convidar a passejar per la nostra ciutat i descobrir el mapa literari de Barcelona

Des de Barcelona Ciutat de la Literatura UNESCO s’ha fet una interessant feina de catalogació, identificació i marcatge per elaborar aquest Mapa Literari amb l’objectiu de donar a conèixer racons interessants de la ciutat que sovint havien quedat amagats.

A Barcelona trobem carrers i racons que han estat habitats, freqüentats o immortalitzats per escriptores i escriptors de totes les èpoques i de tots els orígens. Hi ha escultures, plaques de memòria, i també moltes llibreries, biblioteques, institucions, equipaments i fundacions dedicades a la difusió i la memòria de la literatura.

Ara que podem gaudir de la ciutat sense la massificació turística, us animem a redescobrir la ciutat des d’una perspectiva literària. I també, com a organitzadores del Premi de Relats Curts Relats en Femení, redescobrir-la des d’una perspectiva feminista!

Cal destacar que la majoria de referents literaris de la nostra ciutat són masculins. Hi ha una forta desproporció al nomenclàtor de la ciutat, entre la representació femenina i masculina, marcada per un històric llegat androcèntric que cal superar.

Per aquest motiu, des del Centre Cívic Sagrada Família i la Biblioteca Sagrada Família–Josep M. Ainaud de Lasarte, volem dedicar diverses publicacions d’aquest blog a descobrir alguns d’aquests indrets literaris amb noms de dona!

I com a centre cultural de proximitat, volem fer-vos partícips d’altra descoberta amb perspectiva km 0: el plànol-guia “Jardins interiors d’illa de l’Eixample”

Aquesta publicació explica l’evolució del verd urbà a la trama de l’Eixample i descriu, un a un, tots els jardins interiors d’illa amb les seves característiques. Un aspecte característic de la xarxa de jardins interiors d’illa és que molts d’ells duen nom de dona (gràcies a la voluntat de l’Ajuntament de “feminitzar” un nomenclàtor municipal pràcticament monopolitzat per figures masculines) i, per això, el plànol-guia fa un èmfasi especial en detallar qui eren cada una d’aquestes dones.

A prop del Centre Cultural Sagrada Família trobem diversos jardins interiors d’illa com el de Flora Tristan, Caterina Albert o Montserrat Roig, entre d’altres.

Esteu atentes a les publicacions d’aquest blog, perquè aviat us parlarem d’aquestes escriptores i d’aquests jardins interiors… i mentrestant us desitgem unes bones passejades i descobertes literàries!

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *