Activitats,  Premis

Els Jardins d’interior d’illa Flora Tristan

Avui surto a passejar pel barri amb la intenció de parlar-vos d’un espai que aprecio molt: els jardins d’interior d’illa dedicats a la Flora Tristan, escriptora i activista francesa d’origen peruà.

En aquest parc hem celebrat activitats de Festa Major, del Casal de Barri Espai 210, del Pla Comunitari, del Poblet Feminista…

Em venen al cap molts records i moltes persones… Ai! Serà una gran festa quan puguem tornar a reunir-nos i fer un brindis entre veïnes i companyes d’entitats i equipaments del barri!

M’assec a un banc i, abans de posar-me massa nostàlgica, obro el llibre que he portat: Dones de l’Eixample, una obra col·lectiva coordinada per la historiadora Isabel Segura en col·laboració amb el Consell de Dones de l’Eixample.

A l’apartat ‘Nomenclàtor’ llegeixo una petita ressenya biogràfica sobre la Flora Tristan:

Célestine Thérese Flora Tristan 

París, 1803 – Bordeus, 1844.

Feminista i socialista francesa. El 1830 anà al Perú, on el seu oncle havia estat president del país. Vuit anys després, escriu Peregrinacions d’una pària, una autobiografia. Torna a França el 1834 i hi escriu diversos tractats feministes. Influenciada per Mary Wollstonecraft i Fourier i per reformistes socials, com ara Robert Owen, continuà escrivint novel·les, Mephis, el 1838, i assajos, com ara el llibre Passejades des de Londres, el 1840, on descriu la vida de la classe treballadora britànica. El 1843, escriu Unió obrera, primera proposta d’internacional socialista, per tal que totes les associacions de la classe treballadora actuessin plegades i creessin cooperatives, centres d’educació. Va lluitar pels drets de les dones a l’educació i al treball i a la igualtat entre els sexes.

Les dones, la seva història, la seva vida quotidiana, la seva aportació i lluita per una societat més justa i igualitària és el fil conductor del llibre Dones de l’Eixample.

Penso amb satisfacció el fet que aquest interior d’illa del barri porti el nom d’una escriptora i d’una de les fundadores del feminisme modern.

I em pregunto si algun relat curt de l’edició d’enguany estarà inspirat en alguna figura literària…  I recordo que aquest matí ha arribat el carter amb una bona pila de sobres entre els quals hi havia nous relats adreçats a la convocatòria del Premi!

MLLR

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *