Premis

Memòria en femení

Poc després d’obrir la convocatòria del Premi de Relats Curts de l’edició d’enguany, vam escriure una entrada en aquest bloc (Descobrint la Barcelona literària) convidant-vos a descobrir alguns indrets de Barcelona amb perspectiva literària, feminista i de proximitat.

A mesura que avançava la convocatòria, i anaven arribant  els vostres relats participants, hem sortit a fer petites passejades pel barri per parlar-vos d’alguns jardins d’interior d’illa situats molt a prop del Centre Cultural Sagrada Família, i que porten el nom d’escriptores reconegudes com la Montserrat Roig,  la Flora Tristán o la Caterina Albert.

 El plànol-guia Jardins interiors d’illa de l’Eixample” ens convida a descobrir molts altres espais amb nom de dona, aquí alguns exemples:

Al carrer València trobem els Jardins de Safo (Illa de Lesbos, 650 aC – 580 aC). Compositora i poetessa grega, una de les primeres escriptores reconegudes de la història literària.

Al carrer Provença trobem els Jardins Maria Mercè Marçal (Ivars d’Urgell, 1952 – Barcelona, 1998). Escriptora, editora, traductora i catedràtica de català, a més d’activista política, cultural i feminista. El seu poema “Divisa” (1976) té caràcter de manifest: “A l’atzar agraeixo tres dons: haver nascut dona, de classe baixa i nació oprimida. I el tèrbol atzur de ser tres voltes rebel”.

I molt a prop del Centre Cultural, al Passatge Simó, trobem un petit jardí anomenat Jardins d’Enriqueta Sèculi (Barcelona, 1897 – 1976). Pedagoga i escriptora feminista. Fou fundadora del Club Femení i d’Esports, una de les plataformes catalanistes d’acció cultural entre les intel·lectuals d’esquerres abans de la Guerra Civil.

Podríem continuar parlant d’altres jardins del Districte dedicats a altres escriptores i també a altres artistes, compositores, pedagogues, periodistes…. Dones que han contribuït i destacat en la nostra història, cultura i societat.

Agraïm la iniciativa de l’Ajuntament i del Consell de les Dones per feminitzar el nomenclàtor municipal i així anar corregint la forta desproporció pel que fa a la representació de noms femenins respecte dels masculins i visibilitzar el reconeixement social de les dones.

En aquesta línía, volem recomanar-vos l’aplicatiu carrersdedones.cat presentat per l’Institut Català de les Dones que permet identificar sobre el mapa de Catalunya els carrers que tenen nom de dona de cada localitat.

Una eina oberta a la participació, un nomenclàtor col·laboratiu, que vol donar visibilitat a les aportacions que fan les dones a la societat i promoure el seu reconeixement a través del nomenclàtor de les poblacions.

I ens acomiadem amb una proposta:  us animeu a marcar els jardins interiors d’illa amb noms d’escriptora del Districte de l’Eixample en aquest mapa?

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *