Activitats,  Exposició,  Premis

PLEGADES. Pràctiques editorials de dones de Barcelona & Rodalies

Des del bloc Relats en Femení us convidem a visitar l’exposició “Plegades” una exposició col·lectiva de fanzins i altres pràctiques editorials independents de dones de Barcelona & Rodalies comissariada per l’Espai Brut i que podeu visitar a la sala d’exposicions del Centre Cultural Sagrada Família fins al 22 de març de 2021.

L’Anna-Lina Mattar, la Kenia Rodriguez i la Sara Isabel Álvarez, comissàries i impulsores del projecte, ens presenten així l’exposició:

“La definició clàssica de fanzine ens el descriu com a publicacions temàtiques realitzades per i per a aficionats. És a dir, publicacions no professionals produïdes per seguidors d’un fenomen cultural particular pel plaer d’altres que tenen els mateixos interessos.

Aquest format ha estat sempre relacionat amb els marges i la contracultura, ha estat una fórmula per omplir els buits de les publicacions comercials, com també una manera de donar-se a conèixer dels autors novells.

L’origen d’aquestes publicacions està estretament relacionat amb l’origen de la impremta i experimenta el seu auge amb la invenció de la multicopista i la fotocopiadora. Les primeres publicacions que s’assemblen al que coneixem avui en dia com a fanzines apareixen als anys 30 als Estats Units. Llavors, sobretot els de la ciència-ficció, però també de la poesia, van començar a publicar els primers fanzines

Avui en dia els fanzines encara suposen un format interessant per molts creadors, però es podria dir que han adquirit una vessant més artística, ja que els mitjans d’edició i reproducció han millorat i s’han abaratit.

La distribució dels fanzines avui en dia, molts cops encara es realitza a trobades o fires que giren al voltant d’aquest tema. En aquest context de pandèmia mundial, fa gairebé un any que no s’organitza cap esdeveniment d’aquest tipus i nosaltres tenim moltes ganes de gaudir d’aquesta producció de material editorial alternatiu. I també, de mostrar-lo i compartir-lo.”

En aquesta mostra trobareu les següents autopublicacions:

< Prev / Next > de Ada Fontecilla , Dibujos de Ana Mundana. Volumen 1 de Ana Mundana , Como. Apuntes sobre la reconstrucción de una conversación. De Anna Solé Tremoleda, Rate Date de Bàrbara Alca & Carmen Kings, Y tal. de Carla Cànovas Puigmartí , Quizás te pueda interesar de Ciara Quilty-Harper , Terrazzo Tommette de êkho Studio , Ternura radical de Impremta Col·lectiva Can Batlló, Los Archivos de Beauvoir nº 5 de Irma Marco & Josué Coloma , Little Lover de Laura Endy , Bravas de Mar Cianuro & Tania Terror , Ellas de María Freire , Triatlón de Marta Cartu , Monthanas de Martina Manyà , No me fío número 2 de Núria Just , Drama romántico hoy de Pilar Marco , Lorem Ipsum de Sandra Freijo Serrano , i una selecció del fons de la Fanzinoteca Feminista XOXOXO per iliumcollective.

Una exposició dissenyada i preparada amb molta cura i professionalitat, que compta amb autopublicacions d’una gran qualitat artística i una bona dosi d’esperit crític, sentit estètic i originalitat! Enhorabona a totes les artistes participants! Una expo fanzinera deluxe!!!

Esperem que aquesta exposició us agradi tant com ens ha agradat a l’equip del Centre Cívic i la Biblioteca Sagrada Família. Un gran plaer tornar a col·laborar amb Espai Brut en el marc de les activitats vinculades al Premi de Relats Curts Relats en Femení amb motiu de la celebració del 8 de març.

I si teniu ganes de descobrir més sobre aquest mitjà d’autoedició, us convidem al taller de fanzins el dimarts 2 de març de 19.00 h a 21.00 h, taller en línia a càrrec de Laboratorio Móvil on explorarem les diferents eines narratives i de construcció gràfiques per a la creació i producció d’un fanzin. Cal inscripció prèvia i no badeu!, doncs les places són limitades!

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *