Premis

GRÀCIES A TOTES!! MÉS DE 300 RELATS REBUTS

L’aportació de la Dona a la literatura, una assignatura pendent

Aquest any hem tingut la gran satisfacció de rebre més de 300 relats escrits per dones que volien participar a la 15ena edició del Premi de Relats Curts en Femení. Volem aprofitar el bloc per donar les gràcies a cadascuna d’elles i projectar la seva energia productiva perquè s’encomani a moltes més.

El nostre objectiu és donar visibilitat a la creació literària femenina. Cridar a la participació de les dones per oferir-li’ls la possibilitat de rebre un reconeixement que dista molt d’haver arribat. No és una afirmació gratuïta, escriptores de primer nivell ho confirmen. Isabel Allende afirma que “El mundo literario es machista y eso se refleja en una “acumulación” de hombres en los jurados y los ganadores de premios, a pesar de que las mujeres escriben tanto y tan bien como ellos”, (2009) i d’altres més joves com Eleanor Catton denuncien l’estigmatització “He observat que als escriptors els periodistes ens tendeixen a preguntar què pensen i a les escriptores què senten” (The Guardian, 2014).

El sistema literari no és perfecte perquè com tants altres sectors, encara avui, s’estructuren i gestionen per homes: editorials, distribuïdores, premis, jurats i llibreries. Aquesta tendència també es dóna a Catalunya: la junta directiva del Gremi d’Editors de Catalunya està conformada en un 100% per homes, grups de comunicació com el Grup Planeta o el Grup Godó presenten la mateixa homogeneïtat al seu equip directiu i als premis trobem que d’entre els més 25 dedicats a la literatura catalana, només un fa homenatge a una escriptora: el Mercè Rodoreda. Tot aquest grapat de dades no arriben a descriure el desnivell entre un gènere i l’altre en la història de la literatura. I més enllà, a escala global, el grau en què l’aportació de la dona al desenvolupament social ha quedat ocult, invisible i desaprofitat.

Aquesta tendència general caldrà anar-la modificant al llarg dels anys. No ens agrada ni mencionar-la de lluny perquè estem convençudes de què no és una direcció presa amb males intencions però ens informa de què és necessari canviar viratges. És per tot això, que el Premi de Relats Curts en Femení en la seva 15ena edició continua tenint sentit.

PD: Aquesta setmana us recomanem assistir a la projecció de “Qui Compta?” una bonica història que ens ajuda a entendre perquè homes i dones podem arribar a entendre l’economia de manera molt diferent.

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *