Premis

ESCRIU HISTÒRIES…NI QUE SIGUIN CURTES

 

Fa un parell de setmanes obria les portes la 18a edició del Concurs “Relats en Femení” i aquesta setmana, a partir de l’1 de desembre, obre també el germà petit, el Concurs de microrelats online, que anomenem “Microconcurs”.

“No cal que defensin ni venerin les dones, només les han de tractar com a éssers humans iguals”

En aquest microconcurs, obert a escriptors i escriptores, demanem brevetat, està clar, però sobretot demanem molta intensitat, de manera que s’expliqui molt amb molt poc. S’ha d’utilitzar un llenguatge precís i concís. No cal escriure-ho tot, però cal un curós treball d’orfebreria literària per expressar amb poques paraules allò que volem transmetre. És a dir, és un gènere narratiu que es llegeix ràpidament però es cuina amb molta calma.

“En lloc d’ensenyar la Chizalum a caure bé, ensenya-li a ser honesta, i amable, i valenta”

Malgrat que no són clars els límits del microrelat o microconte, nosaltres hem posat la fita en 140 paraules i per acabar de complicar-ho (sense complexitat no hi ha gràcia), heu de començar amb la frase següent:

“Digue-li que si qualsevol cosa la fa sentir incòmoda , que ho digui, que alci la veu, que cridi”

“Dile que, si algo la incomoda, se queje, grite”

Extreta del llibre “Estimada Ijeawele: Manifest feminista en quinze consells” de Chimamanda Ngozi Adichie

En aquest llibre la Chimamanda compleix la petició de la seva amiga Ijeawele de donar-li uns consells per educar a la seva filla en el feminisme. En paraules de Celia Murias en el seu article per a Pikara d’octubre passat: “Adichie defiende un concepto amplio de feminismo, anclado en el poder ejemplificador y transformador de las historias, alejado de las teorías. (…)A través de ejemplos de su madre y su abuela, Adichie se remonta hasta la organización política, económica y social precolonial del oeste de África y en particular de su pueblo, el igbo. (…)Sin dejarse llevar por la idealización de este pasado, Adichie apela a él para hacer hincapié en la autonomía y liderazgo de las mujeres africanas, rechazando lecciones del feminismo hegemónico, y abogando por que las feministas negras sigan empujando hasta que la categoría política de mujer responda a más mujeres que a la occidental.

[Celia Murias és membre del Grupo de Estudios Africanos de la Universidad Autónoma de Madrid, editora de Africaye.org. i, per què negar-ho, treballadora del Centre Cívic, companya i amiga.]

“Digue-li que el seu cos només li pertany a ella”

Per lliurar les vostres creacions, només heu d’entrar a la pestanya “Microconcurs” i omplir el formulari. Una vegada revisat, si compleix les Bases, es publicarà al blog.

Aquest any el microrelat guanyador es triarà per votació popular, que podreu realitzar en breu mitjançant el propi blog.

“Per al benestar d’una dona cal molt més que la benevolència masculina.”

Històries, contes, narracions, frases com les que escriu la Chimamanda són les que esperem , amb el braços oberts, tant en el concurs gran com en el microconcurs. Afanyeu-vos!!

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *