Premis,  Relats Curts

La vostra veu i la vostra ploma són una arma poderosa

Eren quarts de set i a la sala d’actes tot s’estava preparant per a l’acte de lliurament de premis de la 23a edició del Premi de Relats Curts – Relats en Femení. Les companyes de la Cia. Les Fugitives assajaven els canvis de llum amb la cap de sala i el tècnic.
A fora al vestíbul, es començava a sentir la remor de la gent que s’esperava. Moltes d’elles eren finalistes, acompanyades de família i amistats, venien amb la il·lusió de saber-se possibles guanyadores.

Les integrants de la companyia teatral Les Fugitives va inaugurar l’acte de lliurament de premis, organitzat pel Centre Cívic Sagrada Família i la Biblioteca Sagrada Família –Josep Maria Ainaud de Lasarte, amb motiu del 8 de març, Dia Internacional de les Dones. Enguany havíem rebut 340 relats, una xifra que cada any va creixent!

La Carolina Tejón, directora del Centre Cívic, i l’Angelina Cabré, directora de la Biblioteca, van excusar la presència del conseller de Feminismes i LGTBI del Districte de l’Eixample i membre del jurat, Eduard Corbella, per motius de salut. I van presentar la resta de membres del jurat format per:
Montserrat Vila de l’Associació de Veïns i Veïnes de la Sagrada Família
Irene Pujadas, escriptora
– Susana Vallejo, escriptora
Elena González, llibretera de la Tòmiris Llibreria
Carolina Tejón, directora del Centre Cívic Sagrada Família
Angelina Cabré, directora de la Biblioteca Sagrada Família-Josep  M. Ainaud de Lasarte

I sense més dilació, van precedir a l’entrega dels guardons 23è Premi Relats Curts. Relats En Femení.

Van començar per la categoria “Joves”, on el jurat va decidir atorgar dos accèssits i un primer premi. Elena González, de la llibretera de la Tòmiris Llibreria, va ser l’encarregada de lliurar l’accèssit a Eva Vilarrasa Colomer pel seu escrit “Les 12 olives“. I l’escriptora Susana Vallejo va entregar l’altre accèssit a Elena Civit Poza pel seu relat titulat “Monólogo de una pinza de pelo“. La guanyadora del primer premiAna Lorenzana Fernández, per la seva narració titulada “El chico de las flores“, havia excusat la seva assistència perquè estava en plena setmana d’exàmens.

En la categoria “Adultes”, la Montserrat Vila de l’AVV de la Sagrada Família, va entregar l’accèssitKaruna Lamarca Soria pel seu relat “Clar de lluna“. La guanyadora del primer premi, per la seva narració “La Fàbrica“, Montserrat Piquer Llorens, va pujar a recollir el seu diploma de la mà de l’escriptora Irene Pujades.

Totes les intervencions dels membres del jurat van destacar la dificultat d’escollir els relats guanyadors per la seva qualitat i l’originalitat a l’hora d’abordar temes recurrents que com a dones són presents a les nostres vides.

Les companyes de la Cia. Les Fugitives van interpretar la lectura dramatitzada del primer premi en la categoria “Joves”, la narració “El chico de las flores”, que amb un to positiu i fresc enllaça les anades d’un personatge a l’altre a través de les flors com a fil conductor i amb un missatge general de “fer el bé” entre les persones. I també vam gaudir de la lectura de “La fàbrica”, primer premi de la categoria “Adultes”, un relat construït amb destresa, amb el·lipsis, que mostra més que no pas diu; que aconsegueix transmetre’ns la recança de la filla i les dificultats d’aquells temps d’una manera senzilla i emotiva sense caure en l’afectació.

I com a cloenda d’aquesta celebració de l’escriptura signada per dones, vam poder gaudir d’un fragment de l’obra “Dona-Foc”, on la Cia. Les Fugitives donen veu a les poetesses dels segles XX i XXI que van escriure sobre l’amor i la mort, però també sobre la maternitat, la menopausa i el que significa ser dones en un món on els homes tenen el poder.

Vam finalitzar l’acte agraint la participació de totes les dones que han expressat la seva veu amb la seva ploma, sabent que a la mà hi tenien una arma preciosa.

Moltes gràcies a totes i fins a l’any vinent!

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *